Naam: Lisa Hultermans

Leeftijd: 23

Woonplaats: Tilburg

Huisgenoten? Ja, papa & mama en mijn broer Rico

Hobby’s: Make-up! Tegenwoordig wel iets minder want ik ben veel aan het sporten. Handbiken is al langer een hobby, nu doe ik ook fitness en zwemmen. Baantjes trekken en fitness doe ik elke week, één keer per week krachttraining en zeker één keer per week cardiotraining. Bij de fysiotherapeut doe ik ook twee keer per week loopoefeningen.

Opleiding: Ouderenzorg

Werk: Na de diagnose ben ik meteen arbeidsongeschikt verklaard. Dus daarna heb ik vrijwilligerswerk gedaan op een ezelboerderij, daar ben ik gestopt omdat ik geen auto meer tot beschikking had voor vervoer.

 

Kan je wat meer over jezelf vertellen?

Mijn dagen zijn goed gevuld met sporten en in het weekend zie ik mijn vriend Garry. Hij werkt bij een patisserie in België, hij neemt regelmatig gebak mee naar mij! Samen met Garry heb ik een kinderwens maar wel pas in de toekomst. Nu willen we onder andere reizen en eerst trouwen!

 

Wanneer is FA in je leven gekomen?

Toen ik bijna 18 jaar oud was kreeg ik de diagnose FA. Toen ik 15 jaar oud was en een raar ‘huppeltje’ had tijdens het lopen vroeg mijn vader mijn fysiotherapeut (ik had toen ik 14 jaar oud was rugklachten niet gerelateerd aan FA waardoor ik fysiotherapie had) mijn lopen te bekijken op de loopband. Dit heeft de fysiotherapeut gedaan en mij daarna verwezen naar de huisarts, die had ook geen idee en heeft me doorverwezen naar het ziekenhuis.

 

Welk positieve affect heeft FA op je leven gehad?

In 2022 en 2024 heb ik mee gedaan aan de handbikebattle  en  in 2022 ben ik daar geïnterviewd voor de podcast ‘bergen verzetten’. In 2024 werd ik geïnterviewd door omroep Brabant  en het tijdschrift Vriendin.

Door FA heb ik een (nog) hechtere band met ouders en Rico. Ook met de vriendin van Rico heb ik een speciale band; zij heeft mij veel geholpen ook onder de douche, nu helpt Garry veel.

 

Welke veranderingen heeft FA in je leven gehad?

Ik kijk heel anders naar het leven; ik ben veel ondernemender om meer te genieten en om progressie tegen gaan.

 

Welk advies zou jij geven aan iemand die net de diagnose FA heeft?

Niet bij de pakken neer gaan zitten en praat! Zelf heb ik na de diagnose te weinig gepraat; ik ging gevoelens opkroppen en kwam in een depressie. Ik heb enkele keren met professionals zoals psychologen gepraat maar voor mij helpt praten en delen met de mensen om mij heen beter.

 

Wanneer ben jij bekend geworden met hulpmiddelen gerelateerd aan FA?

Één jaar na de diagnose kreeg ik al een rolstoel en na nog een half jaar nam ik deze in gebruik. Dit is snel na de diagnose want ik ging op het begin hard achteruit, ik had veel lichamelijke ongemakken en moest zelfs naar het ziekenhuis, nu lijkt het gelukkig stabieler!