Naam: Maarten Nijkrake

Leeftijd: 47

Woonplaats: Elst

Huisgenoten? Mijn vriendin, onze twee dochters (9 en 11 jaar) en onze vrolijk fluitende valkparkiet.

Hobby’s: fietsen, stedentrips en sportwedstijden van de kinderen kijken.

Opleiding: fysiotherapie en biomedische wetenschappen (bewegingswetenschappen).

Werk: fysiotherapeut en onderzoeker bij het Expertisecentrum voor Zeldzame Bewegingsstoornissen van het Radboudumc in Nijmegen.

 

Kan je wat meer over jezelf vertellen? Ik heb altijd interesse gehad in sporten en bewegen. Door voetbalblessures kwam ik als tiener al snel in aanraking met het vak fysiotherapie. Het leek mij leuk om mensen te helpen bij blessures of om naar oplossingen te zoeken bij problemen in het bewegen. Na mijn studie fysiotherapie merkte ik, na een jaar werken al, dat ik steeds meer wilde weten over wat precies de meerwaarde was fysiotherapie en welke behandelingen het best werkten. Zodoende ben ik verder gaan studeren en heb ik in 2010 tijdens mijn promotie de meerwaarde van fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson onderzocht en aangetoond.

Wanneer is FA in je leven gekomen?

Ik kan mij van de opleiding nog herinneren dat een docent fysiotherapie een keer een persoon met FA meebracht naar de opleiding en zien: ’dit is een zeldzame aandoening en dit beeld zullen veel van jullie überhaupt nooit gaan zien in je werk carrière’. Voor mij pakte dit anders uit omdat we sinds en aantal jaar een specifieke expertise poli hebben binnen het Radboudumc en wij daardoor relatief veel mensen met FA zien.  

Welk positieve affect heeft FA op je leven gehad?

Door de gesprekken die je met mensen met FA hebt weet ik veel beter wat er echt toe doet in het leven. Ook hebben zij mij laten zien hoe belangrijk het hebben van veerkracht is.

Welke veranderingen heeft FA in je leven gehad?

Mensen met FA hebben mij geleerd om beter te relativeren en hoe om te gaan met beren op je weg in het leven.

Welk advies zou jij geven aan iemand die net de diagnose FA heeft?

Ik merk dat veel mensen met FA, logischerwijs, met veel vragen zitten. Ga op zoek naar antwoorden op de specifieke vragen die je hebt en gebruik hiervoor betrouwbare bronnen zoals de informatie van Spierziekten Nederland. Daarnaast hoor ik ook van veel mensen terug dat ze lotgenotencontact prettig vinden omdat ze dan ervaringen en praktische tips met elkaar kunnen delen. Ze geven dan terug dat het fijn is om niet alles maar zelf uit te hoeven zoeken.  

Wanneer ben jij bekend geworden met hulpmiddelen gerelateerd aan FA?

Samen met de ergotherapeut uit ons expertise team bekijken we samen met de persoon met FA welke problemen er zijn en of hulpmiddel passend zou kunnen zijn bij het specifieke probleem van die persoon. Daarbij vind ik het vanuit mijn beweegachtergrond leuk om te zien als mensen weer proberen het sporten op te pakken. Bijvoorbeeld door te gaan handbiken of frame runnen. Deze twee zijn verreweg het populairst bij mensen met FA die kunnen sporten.